Leif Nummela ble hysjet ned på Kirkemøtet

Da bibellærer og redaktør Leif Nummela minnet det finske Kirkemøtet om konsekvensene samkjønnet ekteskap har for barn, ble han bedt av erkebiskopen om å tie stille.

Det går fram av en artikkel i Nummelas egen avis, Uusi Tie, som Sambåndet er blitt gjort oppmerksom på. Leif Nummela er en mye brukt forkynner også i Norge. Han var sist bibeltimeholder under ImF Rogalands Sammen-helg i slutten av april og hadde samme rolle under Indremisjonsforbundets generalforsamling i 2013.

Det var 5. mai, på fjerde og siste dag av Kirkemøtet, at dette skjedde. Nummela gikk på talerstolen og framholdt at den finske evangelisk-lutherske kirken (se faktaboks) ikke burde følge utviklingen i samfunnet om – slik Nummela beskrev det – å skape et kunstig skille mellom barn og deres biologiske foreldre.

«Kunne støte»

Dette ble for mye for erkebiskop Kari Mäkinen. Han avbrøt Nummela to ganger og ba ham om ikke å snakke mer om dette fordi det kunne «støte noen av dem som var til stede».

Finland er den siste i rekken av nordiske land til å legalisere samkjønnet ekteskap. Fra 1. mars i år har det vært lovlig å inngå slike ekteskap, men ikke i den luthersk-evangeliske kirken. I sist uke diskuterte Kirkemøtet (synoden) et forslag om å tillate samkjønnet vigsel, og hele 63 taler ble holdt. Den finske evangelisk-lutherske kirken er den eneste i Norden der dette ikke nå er tillatt.

Debatt

Erkebiskopens behandling av Leif Nummela førte til debatt på sosiale medier. Parlamentsmedlem Päivi Räsänen skrev på Facebook at han aldri hadde opplevd noe lignende fra parlamentspresidenten. Synodemedlem Erkki Koskenniemi skrev på sin blogg at erkebiskopens handlemåte var «uhørt»: «Jeg har vær synodemedlem i seks år, og ingen har blitt behandlet på denne måten før.»

Erkebiskopens reaksjon tolkes som et eksempel på den skjerpede holdningen i samfunnet overfor dem som representerer det historiske synet på ekteskapet.

– Den liberale siden har arbeidet mot en situasjon der synspunktene de liberale representerer, ikke skal kunne kritiseres, skriver teologisk forsker Timo Eskola på sin blogg.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.